Kako lahko naredimo žilice v lističih in orodje za oblikovanje cvetov

1

Ponastavimo si z nitkami obliko lista z žilicami, pomagamo si z lepilnim trakom, dokaj zamudno in zahtevno opravilo

2

Lahko si pomagamo s kako plastično ali drugačno skledo,ki ima listom podobne izbokline

3

Take sklede, ki jih uporabimo kot kalupe so običajno poceni in uporabne za več namenov

4

pomagamo si s pravimi listi, lovor ima izrazite žilice

5

s krep papirjem

6

nekaj primerov listov

7

     Ororodje in pripomočki, ki jih lahko uporabimo pri modeliranju
1.      
Lesene ali bambusove paličice
2.      
Kroglico na paličici za oblikovanje recimo cvetnih listov
3.      
Kovinska paličico za oblikovnje venčnih listov
4.      
Gobico, kozmetično blazinico, za blažitev pritikov
5.      
Plastično paličico za modeliranje
6.      
Zobotrebec, leseno paličico (za teksturo venčnih listov)
7.      
Orodje za manikuro
8.      
Plastične žlice za enkratno uporabo
9.      
škarjice

8

Cik      cik cak škarje za obrobo listov

9

  v      večino orodja najdemo kar doma in ni potrebno ravno vsega kupovati

10

      z malo spretnosti in znanja si lahko malo bolj profesionalno orodje izdelamo tudi sami

11

     Tu so še barve, te je potrebno kupiti, te naj bodo kar se da kvalitetne

12

13

14

15

Siringe nam lahko zelo prav pridejo pri izdelavi drobnih cevk

16

      razni modelčki, lahko jih izdelamo tudi sami, nekaj navodila lahko pogledate tu  

17

     plastčni modelčki za piškote so veliko cenejši od kovinskih, njihova uporabnost pa nič slabša

18

      Nekaj nasvetov o servijetni tehniki - decoupage, nekaj si lahko preberete tudi tu

20

      Nekaj primerov vintage pohištva v decoupage tehniki

22

Ta lepa stara tehnika je spet v modi in razširjena po celem svetu, z njo krasijo torbe, klobuke, pladnje, novoletne okraske, sončne ura, škatle, posode, embalažo , obleke in modne dodatke itd. Same slike za decoupage tehniko je možno dobiti na klasičnih servijetah ali pa tiskati na printer, izbor slik na internetu je res veličasten. To tehniko lahko uporabimona na različnih podlagah od sveč, keramike, tekstila, kovine, lesa, stekla, lepenke in celo na plastiki. Pri tem se lahko uporabijo različni postopki kot so staranje, pozlata, popokane površine, možnosti so neomejene in s tem sama ustvarjalnost in kreativnost.

23

24

26

Za lepljenje na majnih površinah uporabljamo mahne, mehke, pahljačaste čopiče, za večje seveda uporabimo tudi večje čopiče seveda mehke, da se pri premazovanju ne poškoduje površina slike, za brisanje odvečnega lepila in senčenje uporabimo gobicp, včasih lahko pogladimopovršino tudi s prsti endarzelonežno, čopiči in krtačke so pri decoupagu zelo pomembni, sčasoma vam bo postalo jasno tudi zakaj

27

Za obdelavo površin uporabljamo smirkov papir in sicer grob in finejši, na začetku obdelamo površino na grobo, kasneje pa jo fino zgladimo

28

Razmaščujemo lahko z alkoholom ali čistilom za umivanje šip, za samo delo lahko uporabimo lepila za decoupage, akrilne barve in PVA lepilo

29

30

Lepiti začnemo na srediti slike, vse delamo zelo previdno in z občutkom

31

Lepilo nanesemo vsaj v dveh plasteh, tako podobo zaščitimo pred mehanskimi poškodbami in vlago. Izdelek v decoupage tehniki izgleda lepo le, če se motiv barvno ujema z ozadjem, in ni nikjer viden presežek slike, tudi lak igra pomembno vlogo pri samem izgledu končnega izdelka, koliko plasti bomo nanesli pa varira od samega načina dela in končnega izdelka, ki ga želimo doseči. Na voljo je velika izbira lakov, na voljo so mat ali sijajni.

32

Slike, ki jih lepimo

Klasično se uporabljajo 3 slojne servijete z želenim motivom, samo izbira motivov je zelo majhna, pri servijetah uporabimo za izdelavo le eno in to zgornjo plast servijete na katero je odtisnjen vzorec, da jih lahko prestavljamo in tako iščemo pravilni položaj kjer bo slika stala lahko robove nekoliko navlažimo, za začetnike je seveda najbolje začeti delo s servijetami

34

Decoupage lahko delamo tudi z razglednicami. Namočimo jih v vodi, obrišemo odvečno vodo, enakomerno nanesemo lepilo na hrbtno stran in nato na sprednjo stran ter na delovno površino, s prsti ali gobico poravnamo površino in iztisnemo odvečni zrak.

35

Nekoliko težje je delati s printi je pa izbor slik zato večji, najboljše rezultate dobimo z laserskimi tiskalniki, pri ink jet tiskanju si pomagamo tako, da lakom v razpršilu pošpricamo sliko, tako se ne bo barva razmazala, seveda se mora lak pred obdelavo dobro posušiti.

Lahko tiskamo tudi na foto papir, slikonato namočimo in previdno odstanimo prvi sloj film, nekateri pri tem uporabljajo majhno zvijačo, s hitrim potegom, kot pri odstranjevanju dlak oddvojijo zgornji film, seveda je za to potrebno nekoliko prakse. To isto lahko naredimo s starimi fotografijami.

Za začetnike je najlažje, če delajo na beli podlagi, če boste delali na temni podlagi morate dobro preštudirati, kaj lahko slika zgubi pri tem, isto velja za slike na riževem papirju. Lahko si sicer pomagamo tako, da sliko, tisti del, ki ga bomo nalepili premažemo z belo barvo, tako slika ne bo umazanih barv ampak bodo na njej ostale barve iz osnovnega motiva.

Večina ustvarjalcev decoupagea uporablja za barvanje površin akrilne barve, so enostavne za uporabo, se hitro sušijo in nimajo posebnega vonja. Na trgu obstaja široka paleta barv, tudi take s posebnimi učinki (bleščice, kovinski učinek itd.). Da bo delo estetsko in lepo barvano površino pobarvamo na obeh straneh, tudi, če je samo cvetlični lonček bo vtis drugačen, če je vse enakomerno pobarvno. Na paleti najprej zmešamo majhen vzorec, da dobimo želeno barvo, akrilne barve se med seboj zelo dobro mešajo, čopiče in gobice takoj po uporabi dobro operemo v vodi, ker se drugače barva strdi in jo bo kasneje težko odstraniti. Akrilne barve se posušijo v 20-30 minutah, da pospešimo proces sušenja lahko uporabimo sušilec za lase, običajno ena plast ni dovolj, sploh, če barvamo kake lesene ali papirnate izdelke, zato prebarvamo površino dvakrat ali po potrebi večkrat. Ko se barva posuši začnemo lepiti servijete ali pač kak drug papir za katerega smo se odločili.

37

 

Na samem začetku pripravimo delovno površino, le ta je lahko lesena, iz tkanine, kovinska, steklena, plastična itd. Če se odločimo za leseno površino jo predhodno pobrusimo s smirkovim papirjem, kake neravne površine pokitamo in nato ponovno pobrusimo s finim smirkovim papirjem, pri leseni podlagi lahko uporabimo tudi kak premaz za les, s tem bomo porabili manj barve, ker je les hidroponičen in asorbira veliko barve.

38

39

41jpg

Ko delamo s površinami iz kovine odstranimo rjao, seveda, če je in je to potrebno, najbolje je uporabljati posebne premaze za kovino, ki omogočajo boljše oprijemanje kasneje, nanašamo jo v dveh treh plasteh z vmesnim brušenjem, ko se posuši je površina pripravljena za obdelavo.

42

Delo s kartonom ali lepenko je nekoliko težje, ker se površina deformira pod vplivom vlage, zato površino najprej obdelamo z lakom, premazi za les ali čim drugim.

43

44

45

Na stekleno površino lahko motiv prilepimo iz zunanje ali notranje strani, stekleno površino najprej razmastimo z alkoholom ali čistilcem za steklo in nato prilepimo sliko z lepilom za decoupage, pva lepilom, akrilnim lepilom ali kakim drugim lepilom, pri delu s steklom je priporočena tudi uporaba riževega papirjam na koncu uporabimo posebne decoupage lake za steklo.

46

 

 Zelo gladke površine je potrebno nekoliko pobrusiti, da se barva bolje oprijemlja na površino, za porcelan in keramiko uporabljamo posebno lepilo Porzellan potch, izdelek pred uporabo spečemo, kot navajajo navodila, ker se izdelki med seboj razlikujejo.

47

48

Za decoupage na tkanini moramo uporabljati posebne barve, tkanina mora biti čista, suha in zlikana. Na koncu izdelek še enkrat prelikamo in sicer na hrbtni strani cca 5. minut, peremo ročno z zelo malo detergenta.

49

50

Decoupage lahko naredimo tudi na sveči, to je celo najbolj enostaven postopek, servijete lepimo na nekoliko pogreto površino.

51

52

Razpokana površina ali e craquelure

Razpokane površine lahko naredimo čez ves izdelek ali samo na določenih mestih, razpoke so lahko skoraj nerazpoznavne ali zelo kako bi se reklo impresivne. Razpoke se lahko pojavijo tudi kot neželjen element zaradi napake, ki smo jo naredili pri barvanju, lakiranju, sušenju itd. ali pa neprofesionalno narejenih restavratorskih del. V modernem slikarstvu pa za določene predmete želimo doseči duh strega in obrabljenega, to pa dosežemo z uporabo lakov narejenih prav v ta namen. Seveda se razpoke, ki jih je naredil čas razlikujejo od tistik, ki jih naredi lak.

53

Postopek:

Objekt pobarvamo s temnejšo brvo in to potem posušimo, nato nanesemo lak za razpoke, ko se lak posuši 10-15 minut nanesemo s čopičem ali gobico še svetlejšo barvo, po sušenju se pojavijo razpoke, za hitrjše sušenje lahko uporabimo sušilec za lase.

54

Obseg in vzorec razpok je odvisen od sušenja, gostote nanosa zgornje plasti barve, če smo barve nanašali s čopičem bomo dobili podolgovate razpoke, z gobico pa kvadratne. 

 

 

 Izdelava hladnega porcelana iz otroškega pudra

a1

Otroški puder je narejen iz 10% cinkovega dijoksida, 80% smukca in 10% krompirjevega škroba

a2

Lepilo PVA in otroški puder zmešamo v razmerju 1:1

a3

dobljeno maso damo za nekaj minut v mikrovalovno pečico

a4

a5

Masa je takoj pripravljena

a6

Masa je bela brez dodajanja barve

a7

a8

Masa pri pripogibanju ne poka

a9

a10

a11

a12

vir

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login