Batik je indonezijski ročni način vzorčenja tkanin z voskom.

Vzorec se nanaša z vročim voskom na tkanino. Ta se nato barva v hladni barvni kopeli. Tam, kjer ni voska, oziroma se ta prelomi, se tkanina obarva, tam kjer je nanesen vosek, pa se ohrani originalna barva. Postopek se lahko ponavlja z različnimi barvami in različnimi nanosi voska. V 60. in 70. letih prejšnega stoletja je bil batik zelo priljubljen način barvanja tkanin za ženske obleke, bluze in moške srajce.

Nanašanje voska je lahko povsem ročno, s pomočjo posebnega tankega lija na lesenem ročaju, ali pa s pomočjo kovinskih žigov, ki so jih pomakali v vosek in nato odtisovali na tkanino. Ročno nanašanje z lijem uporabljajo predvsem za izdelavo unikatnih slik v tehniki batika, žigosanje pa za tkanine za oblačila, v Indoneziji predvsem za saronge. Dandanes so vzorci, značilni za batike, narejeni z industrijskim barvanjem tkanine brez voskanja.

batik10

Primer industrijskega barvanja v batik tehniki:

batik1

Za izdelavo izdelka v tehniki batik potrebujemo katerokoli tenko tkanino (npr svilo), sukanec, barve, čopič, rokavice, vodo.

Ustvarimo lahko katerokoli barvo z uporabo samo treh barv – modro, rdečo in rumano, edino pravilo, ki ga moramo upoštevati je, da ne mešamo vseh treh barv naenkrat, ker bomo dobili samo umazano črno barvo.

batik2

Najprej počkubno zvijemo tkanino in jo fiksiramo s sukancem

batik3

Zvijemo celotno tkanino in vse ovijemo s sukancem

batik4

Pri barvanju priporočam uporabo zaščitnih rokavic.

batik5

Lahko uporabljamo samo eno barvo vendar bo izdelek zanimivejši,če jih uporabljamo več, z mešanjem barv dobimo nešteto nijans, izberemo eno vodilno, če želimo mehkejše tone barvo mešamo z vodo, nato prebarvamo tkanino z drugo barvo

batik6

 

Preverimo, če je celoten kos tkanine lepo prebarvan in pustimo, da se izdelek posuši, če želimo pospešiti proces si pomagamo s fenom

batik8

 

natančno prelikamo

batik9

in naš svileni šal je pripravljen

batik7

V tem primeru smo vam skušali pokazati, kako lepo paleto barv lahko dosežemo z uporabo te tehnike, vendar pa vi lahko obarvate vašo tkanino v pastelnih barvah, lahko je intenzivno pisan, kombiniran, možnosti je nešteto.

Postopek z voskanjem

Za batik si lahko izberemo najrazličnejše tkanine, vendar je najboljše delati s tanko svilo, ki jo napnemo na lesen okvir. Lesen okvir si lahko naredimo sami ali ga kupimo v kateri od trgovin s hobby programom. Z mehkim svinčnikom si narišemo načrt, kako bi tkanino obarvali, vosek je pred nanašanjem potrebno segreti, najbolje nad paro

1. Z voskom prekrijemo dele, katere želimo ohraniti bele.

2. Pred prvim barvanjem tkanino obvezno potopimo v čisto, hladno vodo.

3. 4. Tkanino obarvamo v prvi barvi recimo rumeni

5. Z voskom prekrijemo dele, katere želimo ohraniti rumene.

6. Kratko namakanje v hladni vodi.

7. Barvanje z drugo barvo zeleno

8. Z voskom prevlečemo dele, katere želimo ohraniti zeleno.

9. Kratko namakanje v hladni vodi.

10. Barvanje s tretjo barvo recimo modro

11. Odstranjevanje voska. Tkanino damo med časopisni papir in jo prelikamo. Postopek ponovimo tolikokrat, da na časopisnem papirju ni več mastnih madežev.

Več naslednjič

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login