Ročno tkanje – predstavitev dejavnosti

                Ročno tkanje je prastara dejavnost, kar dokazuje zgodovina antičnih narodov, ki priča o njeni prisotnosti že v pradavnih časih. Tudi iz srednjega veka imamo ohranjenih nešteto preprog in gobelinov za dekorativne namene in uporabne svilene in bombažne tkanine. Princip tkanja se do danes ni bistveno spremenil, se je pa nekoliko spreminjalo samo orodje za izdelavo, to so tako imenovane statve. Rabe le teh se dandanes ne uporablja več za množično proizvodnjo tkanin, temveč bolj za izdelavo unikatnih izdelkov.

Sodobno ročno tkalstvo ima sicer svoje korenine v starem ljudskem ročnem tkalstvu, vendar danes nastaja iz potrebe po ustvarjalnosti, ki predstavlja estetsko zadovoljitev. Pri kombinaciji prej in vezav ter barvnih vzorcev se ustvari splošen harmoničen vtis, toplina in udobje, kar so bistvene lastnosti ročno tkanih izdelkov.

Za nastanek tkanine so potrebna temeljna znanja in osvojitev določenih terminov, ki se uporabljajo pri delu. Tkanina nastane s pravokotnim križanjem podolžnih in prečnih niti. Način kako vežemo niti v celoto imenujemo vezava, delo pa tkanje. Vezava je način prevezovanja vzdolžnih osnovnih niti s prečnimi nitmi (votkom) v tkanino. Načinov, kako se votek in osnova prepletata, je mnogo. Osnovne vezave, iz katerih so izpeljane razne kombinacije so platnova vezava, keper vezava in vezava atlas.

Platno je najpreprostejša, najpogostejša in najmočnejša obojestranska vezava. Za vezavo platna sta potrebna dva lista. V nitnice prvega lista je vdeta vsaka prva osnovna nit, vsaka druga nit pa v nitnice drugega lista. Pri dviganju prvega lista gre v zev prvi votek, pri menjavi listov in zeva pa drugi votek. Ta menjava se pri platnovi vezavi ponavlja. Iz platnove vezave sta izpeljani panama in rips vezava.

Keper je znan po položnih ali strmih rebrčastih diagonalnih progah. Od platnove vezave se loči po tem, da se listi ne spuščajo in dvigajo pri vsakem votku, temveč ostane osnovna nit nad ali pod dvema ali tremi votki.

Tretja osnovna vezava je vezava atlas. Pri tej vezavi prevladuje bodisi votek-votkovni atlas bodisi osnova (osnovni atlas).

Samo delo pričnemo s snovanjem osnove. Osnovne niti so podolžne niti v tkanini. Snovanje je eden najzahtevnejših pripravljalnih postopkov. Pomembno je, da vse osnovne niti enakomerno, vzporedno in z enako napetostjo navijemo na osnovni valj. Zelo enostavna naprava za snovanje je snovalni okvir. Na vseh štirih stranicah ima po pet ali več zatičev, med katere navijemo zahtevano število osnovnih niti ustrezne dolžine. Osnovo s pomočjo zančne verige vstavimo in navijemo na osnovni valj, privežemo, napnemo in preverimo napetost niti. Da dobimo tkanino potrebujemo poleg osnove tudi votek. Votkovne niti ležijo pravokotno na osnovne niti. Oba sistema niti se med seboj prepletata in tako tvorita vezavo - tkanino. S tem principom nastanejo unikatne preproge, ki so prijetne na pogled in udobne na otip, uporablja pa se jih v praktične in dekorativne namene. 

Zakaj se ukvarjam z ročnim tkanjem in pletnjem?

            Sama sem se z ročnim tkanjem začela ukvarjati pred dobrimi dvajsetimi leti, ko sem se na tečaju priučila osnov te dejavnosti, svoje znanje pa dograjevala s prakso in ga nato prenašala na odrasle osebe, ki so svoj prosti čas izkoristile za različna ustvarjalna opravila. Ročno tkanje me je povsem osvojilo in tako sem po upokojitvi svoj čas namenila ustvarjanju lastnih izdelkov - od bombažnih in volnenih preprog, šalov, prtičev, blaga za kostime, pa tudi ročno pletenje je prišlo do izraza, zlasti izdelki iz 100% runske volne. Privlačijo me izdelki, ki so narejeni iz naravnih materialov, saj v njih čutim energijo, ki jo izdelovalci položimo v vsak tak izdelek. Iz tega razloga so ročno tkane preproge udobne in volneni šali mehki in topli, saj jih greje tudi toplina rok, ki so jih ustvarile.

SDC11403

SDC11405

SDC11480

SDC11483

SDC11485

SDC11490

SDC11492

SDC11524

SDC11526

SDC11527

Kontakt:

Polona Žabkar – Širec

Telefon : 040 523 632

E mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

RizVN Login