images2

Drage ženske, danes je vaš praznik! Želimo vam lep dan.

Na ta dan se vsako leto spomnimo naših boljših polovic, mam, sester in drugih žensk ter deklet, ki v naših življenjih igrajo pomembne vloge in jih razveselimo z majhnimi pozornostmi.

Na dan žena se odvijajo tudi številne prireditve in dogodki, ki tako ali drugače obeležijo ta velik in pomemben dan. Pa pravzaprav sploh vemo zakaj in kaj praznujemo 8. marca?

Gre za dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Predlog in pobudo za tovrsten praznik je dala nemška feministka Clara Zetkin, ki se je dolga leta borila za pravice in enakopravnost žensk. Že leto po tem, ko je svoj predlog predstavila na Konferenci socialističnih žensk, daljnega leta 1910, so ta dan (takrat sicer na 19. marec) praznovali v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Od leta1917 pa vse do danes pa Mednarodni dan žena vsako leto praznujemo na 8. marec.

nagelj

Splošni vtis je, da praznik zadnja leta izgublja na svoji vrednosti, marsikdo se celo sprašuje o njegovi pravi vrednosti ter smislu. Zdi se namreč, da so ženske že dolgo nazaj dosegle tisto za kar so se dolga leta borile: enakovreden položaj v družbi.

Čeprav se verjetno marsikdo s to trditvijo ne bi strinjal je dejstvo, da imajo navkljub stereotipom o vlogah spolov ter s tem povezanim dolžnostim, ki so še danes zasidrani globoko v mentaliteto pripadnikov sodobne družbe, pravno-formalno ženske povsem enake pravice. Politična, ekonomska in socialna enakopravnost je, vsaj na papirju, torej dosežena.

Vendar življenje v naši družbi nas vsakodnevno prepriča, da v praksi temu ni tako. Pa tudi, če bi bilo! Zakaj se ne bi s praznovanjem 8. marca spomnili na dekleta in žene, ki so s svojim trudom, politično aktivnostjo in družbeno angažiranostjo to enakost in enakopravnost tudi dosegle?

Praznujmo 8. marec kot spomin na čase, ko smo družbeni status pogojevali z biološko močjo ter kot opomin na dejstvo, kako nepravični znamo biti ljudje, ko upravičujemo svoj superiorni položaj…

images1

V kolikor smo 8. marec zamudili in je dan žena neopaženo zdrsnil mimo nas pa seveda nikoli ni prepozno, da svojo ženo, dekle, prijateljico ali sorodnico razveselimo s poklonom in ji na ta način izkažemo svojo ljubezen, naklonjenost ali hvaležnost.

Saj veste, včasih je takšna gesta vredna veliko več, ko ni prisiljena in definirana z datumi in prazniki. Imejmo se radi in naš svet bo precej lepši. Celo leto in ne samo 8. marca…

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login