Nekaj malega iz zgodovine

kombucha 3

Kombucha ni novost, je ljudsko zdravilo, ki so ga uporabljale številne, generacije, zlasti tiste z Vzhoda. Mnogi se verjetno spominjate svojih babic, ki so v kakšenm toplem kotu skrbno hranile »gobo,« ki je plavala na posladkanem čaju in ki so s prav posebno skrbjo pripravljale zdravilni napitek za vso družino.

Ta napitek je preživel vsa obdobja ne da bi karkoli izgubil na svoji učinkovitosti in popularnosti. Ne vemo natanko kdaj, toda prve sledove uporabe Kombuche zasledimo 2000 let pred našim štetjem na Kitajskem dvoru. Yi Ti in Tu K'ang sta odkrila recept za fermentacijo zelenjave in zrnja, s čimer je postala hrana bolj hranljiva in koristenjša za organizem. Zapiski iz zgodovine kitajske medicine nas vodijo na dvor dinastije Tsin (Tsin Sche Hang-ti), ki jo je ustanovil kralj Yin Tschen (259-210 pred našim štetjem). Takrat so veliko pozornosti posvečali iskanju eliksirja za dolgo življenje, med drugim tudi zato, da bi vladar ostal zdrav in da bi z vso avtoriteto vladal čimdlje.

kombucha

Zanimivo je kako gledamo na starost. Medtem ko zahodne generacije razmišljajo v slogu »imam že šestdeset let« zlasti na Kitajskem ugotavljajo »imam šele šestdeset let.« Učenjaki na dvoru kralja Tsin Sche Hang-tija so posebno pozornost posvečali kriptogamnim rastlinam (gljive, praproti, mahovi), ki jih tudi štejemo med najstarejše rastline in so jim od nekdaj pripisovali, da podaljšujejo življenje. Prav posebno cenjeni sta bili Ganoderma Japonicus in Fungus japonicus božanski Tsche (Ling Tsche): ta slednji je bil Kombucha. Leta 141 je dal japonski imperator Inkyo zaradi želodčnih težav in prebavnih motenj poklicati znanega korejskega zdravnika Kombuja. Kombu je s seboj prinesel svoj božanski Tsche, ki se ga je oprijela slava da pomaga ljudem. Z njegovo uporabo naj bi postali močni in nepremagljivi, manjkal ni v nobeni čutari japonskih vojščakov. Še danes je na daljnem vzhodu Kombu čaj oziroma Kombucha eno najpomembnejših sredstev pri lajšanju želodčnih težav. Čajna goba se je prek Rusije in Vzhodne Nemčije razširila po Evropi.

kombucha4

Prvo znanstveno raziskavo Kombuche je leta 1913 objavil nemški znanstvenik G. Lindau, ki je simbiotično kulturo poimenoval “Medusomyces Gisevii.” Tako jo je pimenoval v čast dr. Giseviusa. Le ta je Kombucho v Kurlandu prejel od nekih mornarjev, ki so si z njo lajšali težave in se z njo zdravili na dolgih plovbah. Mornarji so res precej bolehali, predvsem zaradi pomanjkanja vitaminov (skorbut, beri beri, pelagraa, slabokrvnost) in slabe hrane (slane ribe, slabo konzervirana hrana...). Ker je Kombucha bogata z vitamini, ned drugim z vitaminom C in B je razumljivo, da je bila med mornarji zelo cenjena.

Med prvo svetovno vojno so na Poljskem uporabljali blago vendar zelo učinkovito odvajalo, ki so ga pripravljali s tako imenovano *gobo iz Volge* tudi imenovano “goba Teekwass”, ki ni bila čisto nič drugega kot Kombucha. Po prvi svetovni vojni so ruski vojni ujetniki in zaporniki ponesli kulturo po celi Evropi, v letih med obema vojnama so lahko nabavljali Kombucho pod imenom “Mo-Gu” ali “japonska goba” tudi v lekarnah. Med drugo svetovno vojno je uporaba Kombuche čisto poniknila, po vsej verjetnosti zaradi pomanjkanja dveh osnovnih sestavin: sladkorja in čaja. Najbolj poznani so raziskovalni izsledki univerze v ruskem Omsku in raziskave dr. Rudolfa Sklenerja. Zlasti ugotovitve dr. Sklenerja zahodni tisk pogosto povzema.   V tedanji Vzhodni Nemčiji, od koder je bil dr. Sklenar so preprosti ljudje kombučo uporabljalo že od začetka prejšenjega stoletja. S Kombucho se je seznanil v nekem samostanu in med vojno delal poskuse na katerih je temeljilo njegovo znanstveno delo. Svoja dognanja je objavil tako v znanstvenem kot poljudnem tisku, s čimer je Kombucho in njene zdravilne lastnosti predstavil najširši javnosti. Dr. Sklener jo je uspešno uporabljal pri lajšanju tegob pri sladkorni bolezni, visokem krvnem tlaku, pri vseh vrstah prebavnih težav, pri boleznih želodca in črevesja, pri revmatizmu in protinu. Glavno področje njegovega dela je bilo biološko zdravljenje raka in tudi tu je vključil kombucho. Njegove zdravilne metode so bile uspešne, uporabljali so jih tudi številni drugi zdravniki.

kombucha 1

Ko se je izvedelo, da je kombucho pri vseh svojih rakavih bolnikih uporabljala tudi dr. Veronica Carstens (žena bivšega nemškega predsednika), je goba postala priljubljeno in široko uporabljano zdravilno sredstvo. Dr. Sklener in dr. Carstensova sta svojim bolnikom z rakavimi boleznimi priporočala njeno uporabo kot dopolnilo k drugim oblikam zdravljenja. Podoben primer je tudi Ronald Reagan, ki je leta 1983. zbolel za rakom. Vsi poskusi, da bi mu s pomočjo kemoterapije lajšali težave so bili neuspešni, stanje se je slabšalo, tedaj se je neki poznan zdravnik spomnil terapije proti raku, ki jo je v svoji avtobiografski knjigi opisal Aleksander Solženjicin. Zdravniki so od Solženjicina dobili podatke o skrivnostni gobi, uvozili nekaj kultur iz Japonske in začeli zdraviti Reagana. 

Kombu čaj ima več imen:kombuša, kombuča, Mandžurski čaj, Mo-gu , Fungus japonikus, Volška meduza, Čajni kvas, Tea beer, Olinka, burmanska, kitajska, indijska, japonska, ruska ali španska goba, Ganoderma japonicus Lloyd, Fungojapon, Tschambucco, Volga spring, Kwassan, Pichia fermentas, Cembuya orientalis, Combuchu, Champignon de longue vie, Tea Kvass, scoby, Gerbstoffe, Kargasok, Cajnyj Kvas, Cha Gu, Heldenpilz, miracle fungus, magical fungus, elixir of life, gout tea, piccola madre giapponese .....

kombucha 2.jpg.cropped525x195o104-8s303x203

zdravilni ućinki

Sestavine: ocetna kislina, glukonska kislina, laktonska kislina, etanol, glukoza, fruktoza, saharoza, proteini, vitamini (B1, B2 ,B3 , B5, B6 , B12 , B15 ,biotin, vitamin C ), folna kislina, ogljikov dioksid, kofein, esencialne aminokisline (lizin, metionin, fenilalanin, treonin, valin), antibiotiki, encimi, minerali....

 kombucha 8

Znanstveno ime čaja gjlive je "meduzomitset" Zaradi podobnosti z meduzo. Kombucha – je skupek številnih mikroorganizmov: ocetnokislinske bakterije in kvasovk. Čaj kombuche ne samo, da preprečuje številne bolezni tudi zdravi jih. Sodobna medicina priznava pozitivne lastnosti kombucha in jih priporoča.

Lastnosti kombuche:
Do danes je znano, da napitki iz kombuche pomagajo zdraviti bolezni, kot so:
• bolezni prebavil;
• bolezni jeter in žolčnika;
• bolezni ušes, nosu in grla;
• Kronični enterokolitis;
• okužene rane;
• hipotenzija;
• tonzilitis;
• angina;
• okužbe oči

• Akutne driske;
• škrlatinko;
• Davica;
• tifus;
• gripe;
• gastritis;
• konjunktivitis;
• hemoroidi.

Krepi in uravnava delovanje osrednjega živčnega sistema, pomaga pri zdravljenju trburkuloze, uporablja se tudi kot razkužilo in za lajšanje splošnega stanja pri opeklinah, zelo je učinkovit pri zaprtju in zniževanju krvnega tlaka pri bolnikih s hipertenzijo. Poleg tega aktivno obnavlja naravno mikrofloro v želodcu po jemanju antibijotikov ali kakih drugih zdravil.


Sestava Kombucha čaja: (ima zelo kompleksno kemično sestavo in sicer):
1. Organske kisline: ocetna, glukuronsko, oksalna, citronska, jabolčna, mlečna, , fosforna kislina;
2. Etilni alkohol;
3. Vitamini: askorbinska kislina, tiamin;
4. Sladkorji: monosaharidi, disaharidi;
5. Encimi: Catalase, lipaze, proteaze, zymase, saharaze, carbohydrases in amilaze tryptic encimi;
6. Pigmenti: klorofil, ksantofila;
7. Lipidi - steroli in fosfatidi, maščobne kisline;

Najpomembnejš encimi za dobro delovanje našega telesa, ki jih vsebuje čaj so:
1. proteaza: razgrajuje beljakovine.
2. lipaza: razgrajuje maščobe.
3. amilaza: razgrajuje škrob.

Vitamini, mineralne soli, ogljikovi hidrati in proteini, ki smo jih prejeli od zunaj, sami po sebi pomenijo malo. Le encimi so sposobni upravljati zapletene procese delitve vseh zgoraj navedenih snovi in
​​sinteze novih v našem telesu. V življenju organizma igrajo ključno vlogo samo v povezavi z encimi, ki postanejo aktivni.

Ko nam primanjkuje prebavnih encimov so prisiljeni drugi organi žrtvovati svoje, to pa jih seveda slabi. Znanstveniki verjamejo, da to pomanjkanje encimov prispeva k razvoju številnih sodobnih bolezni kot so :osteoartritis, emfizem, prebavne motnje, artritis, skleroderma in celo rak.

Najbolj ugoden učinek na telo ima glukuronska kislina, ki ima razstrupljajoč učinek. Nemški zdravnik Valentin Koehler je raziskoval glukuronsko kislino - sestavni del čaja kombuche in dosegal dobre rezultate pri kliničnem zdravljenju raka.

Nemec Sklener Rudolph je patentiral postopek za zdravljenje presnovnih bolezni z izvlečki čaja, dosegal je pa tudi uspehe pri zdravljenju raka s pomočjo tega čudečnega čaja

Nevarnih snovi v pijači iz čaja Kombuche niso opazili

kombucha 2.jpg.cropped525x195o104-8s303x203

Priprava napitkov iz kombuche

Potrebujemo:
• kultura kombuche (ferment)
• 70-100g rafiniranega belega sladkorja na liter vode
• 2 cajni žlički črnega ali zelenega čaja na liter vode
- posodo za kuhanje
• stekleno ali porcelanasto posoda
• lanena ali bombažna krpa oziroma papirna brisača
• steklenice

Skuhajte čaj.

Za rast kombuche uporabimo najpogosteje:

črni čaj, ruski čaj, lahko uporabimo tudi zeleni čaj, mešanico črnega in zelenega čaja, čaj brez kofeina, čaj borovničevja, šipkovih jagod, kamilic, leskovega listja, mešanico sadnih čajev, raztopino rjavega in belega sladkorja, raztopino glukoze in celo med.

Najboljšo kakovost izdelka da črni čaj, zato se tudi največ uporablja. V čajnicah prodajajo črni čaj z imenom PUERCH.

NE UPORABLJAMO močnih aromatičnih zelišč kot so: žajbelj, materina dušica, meta, pelin, tavžentroža, rman

 Na liter sveže prekuhane vode dodajte 2 zvrhani cajni žlički črnega ali zelenega čaja. Lahko uporabite tudi čaj v vrečkah. Precedite čajne liste skozi cedilko po možnosti nekovinsko oziroma odstranite vrečko s čajem iz vode. Dodajte 70-100 gramov sladkorja na liter čaja, preden se ohladi. Pomešajte čaj, tako da se bo sladkor popolnoma raztopil. Ohladite čaj na 20° - 25° stopinj Celzija (da bo mlačen). Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, ga vlijte bodisi v stekleno, porcelanasto, lakirano glineno ali pa posodo iz nerjavečega jekla. Najbolj se obnese steklena posoda. Kovinskih posod, ki niso iz nerjavečega jekla, ne uporabljajte, ker lahko nastajajoče kisline reagirajo s kovino. Uporabite lahko tudi posodo iz visokostopenjskega sintetičnega materiala, npr. polietilen ali polipropilen. Izogibajte se uporabi posod iz polivinilklorida (PVC) ali polistirena.
kombucha 10.jpg.cropped525x195o1270s295x195
Če prvič pripravljate Kombucha napitek, dodajte čaju tekočino, ki ste jo dobili skupaj s kulturo. Za vse naslednje priprave novih kultur prihranite dovolj Kombucha napitka, da bo predstavljal 10% potrebne začetne tekočine.

Dajte živo kombucha kulturo v čaj.
Goba ima eno gladko in eno grobo stran. Položite jo tako, da bo gladka stran gledala navzgor. Pokrijte posodo z laneno ali bombažno krpo. Krpa mora biti dovolj porozna, da lahko skoznjo kroži zrak, saj mora kultura dihati.

Fermentacijski proces naj traja 8-12 dni, odvisno od temperature sobe. Višja ko je sobna temperatura, hitreje poteka fermentacija. Temperatura čaja, v kateri kultura zori, naj bo stalno med 20° in 30° C (idealna temperatura je med 23° in 27° Celzija). Svetloba za proces fermentacije ni potrebna
rabi pa toploto in zrak, tobačni in druge vrste dima ji škodujejo.Ne izpostavljajte posode neposredno na sonce. Med fermentacijo kvas razgradi sladkor in ga spremeni v plin ter druge organske kisline in sestavine. Kombinacija teh procesov daje Kombucha napitku njegov značilni okus. Napitek je sprva sladek, nato pa postopoma postaja bolj kisel. Če imate raje slajši napitek, prej zaustavite proces fermentacije, če pa vam bolj prija suh ali rahlo kisel okus, naj fermentacija traja dlje.

Pijača je rahlo peneča in ima prijeten, rahlo kiselkast in osvežujoč okus. Normalno ga pijemo trikrat dnevno - 1 deci na tešče pred zajtrkom, 1 deci po kosilu in zadnji kozarec malo pred spanjem. Čaj uživamo vsaj 3 - 6 mesecev, da se v celoti lahko izrazi njegovo zdravilno učinkovanje.

Ko pričnete nov fermentacijski proces, ne pozabite dodati novemu čaju vsaj 10% tekočine, ki je že dozorela.

Okus kombuche po določenem obdobju fermentacije:

4 - 6 dni – pijača je še sladka, ker se ves sladkor še ni pretvoril.

7 - 9 dni – okus podoben penečemu jabolčniku

10 + dni - okus postane sladko kiselkast

Čim dlje traja proces fermentacije bolj je okus kiselkast nekateri pravijo, da ima okus po cvičku

Če opazite, da je čaj postal premočan ga lahko razredčite z vodo, s sadnim sokom ali kakim drugim napitkom.

Pomembna opozorila
Včasih kultura plava na površju, včasih se potopi na dno posode. Oboje je v redu. Ko se kultura potopi na dno, bo na površini čaja pričela rasti nova kultura. Kombucha potrebuje nekaj časa za reprodukcijo. Prične rasti kot tanka plast. Dlje kot jo pustite rasti, debelejša bo. Ker rast nove kulture zahteva dosti časa (3-5 tednov na površini tekočine), počnite to ločeno od priprave napitka.
Kombucha kultura v celoti pokrije površino čaja. Odebeljena kultura je sestavljena iz posameznih plasti, ki jih zlahka odstranimo ter uporabimo za pripravo več napitkov hkrati. Če se kultura potopi na dno posode, bo na vrhu pričela rasti nova.
Na ta način se kultura sama regenerira, dokler ne postane temno rjava. Ko postane umazane, temno rjave barve, jo zavrzite in nadomestite z mlajšo kulturo, ki ste jo vzgojili. Po končani fermentaciji dobimo napitek, ki je rastlinski substrat za katerega je značilna nizka vsebnost proteinov in maščob in vsebuje: manj kot 1% etanola. Končni pH pijače je okrog 4,8. pH pijače zelo hitro pade na 3,0 in pri nadaljnji inkubaciji celo na 2,5.
Kot pri vsaki gobi se lahko tudi pri kombuši pojavijo motnje, ki ji škodujejo ali jo celo uničijo. Če temperatura ni enakomerna ali če je bila goba predolgo shranjena, lahko dobi lepljivo prevleko. V takšnem primeru jo je potrebno očistiti z limoninim sokom ali vinskim kisom, potem jo lahko spet uporabimo.

  Možne težave pri fermentaciji

Kot pri vsaki gobi se lahko tudi pri kombuši pojavijo motnje, ki ji škodujejo ali jo celo uničijo. Če temperatura ni enakomerna ali če je bila goba predolgo shranjena, lahko dobi lepljivo prevleko. V takšnem primeru jo je potrebno očistiti z limoninim sokom ali vinskim kisom, potem jo lahko spet uporabimo. Nekoliko bolj težavno je, če se na gobi pojavi plesen, kar je lahko posledica prenizkih temperatur ali nečistega okolja. V tem primeru moramo napitek zavreči in gobo očistiti, kot smo pravkar omenili. Ne umivajte pa je brez potrebe. Zavedati se moramo, da je vedno nekoliko sluzasta.

Tobačni dim kombušo uniči. Ostale vrste dima prenaša lažje, čeprav se navzame vonja, ki ga je kasneje še nekaj časa mogoče čutiti v napitku.

 Recept za hujšanje

Čaj komuche je zelo koristen tudi za hujšanje, eden od receptov:

 Uro pred zajtrkom spijete skodelico čaja, isto količino 2 uri po zajtrku, ponovimo isto količino tudi pred kosilom in pred večerjo.

 Nezaželeni učinki kambuče. Neprimerna je za: posameznike s Candido albicanc, posameznike, ki so preobčutljivi na glive oz.gobe, sladkorne bolnike, ki se nagibljejo k acidozi- znižanje pH pod 7,4 v krvi. Pri kroničnih boleznih se je pred pričetkom uporabe čaja dobro posvetovati z zdravnikom, nosečnice in doječe matere