Kazalo člankov

Potrebujete:

pomarancno milo

 •  pepel
 • olivno olje
 • 50 gramov škroba
 • dva lonca
 • vedro
 • eno posodo
 • čist belo krpo
 • dišave po želji (vanilija, pomaramča, sivka.....)

 Postopek: Prvi korak je izdelava luga, ki je osnova za izdelavo tega mila. Vzamemo lonec, stresemo vanj 1 kg pepela in dodmo 5 litrov vode, seveda so lahko količine tudi manjše ali večje vendar naj bodo vedno v sorazmerju 1:5 (pepel/voda), mešanico kuhamo na počasnem ognju približno dve uri. Ko je mešanica skuhana jo je potrebno filtrirati, vedro pokrijemo s krpo in vlijemo na to mešanico, ki smo jo skuhali, Tekočina odteče v vedro, nečistoče ostanejo na krpi. Tako dobimo lug, ki je že sam po sebi odličen detergent, da bi izdelali milo je pa potreben še kak korak.

Prelijemo lug v pososdo, v vedru ga pustimo približno ½ litra, lugu v vedru dodamo 50 g škroba. V  drugi posodi segrejemo 750 g olivnega olja do nekje 25-30 stopinj C, počasi dodajajmo lug (tisti brez škroba) naprej segrevamo in mešamo. Ko porabimo ves lug dodamo še lug s škrobom iz vedra in naprej mešmo še kako minuto. Temu lahko dodamo dišave po želji. Tekoče milo lahko prelijemo v nekoliko bolj plitve posode ali kalupe in ga pustimo zoreti najmanj 2 tedna.


Milo z medom  za tuširanje

 milo z medom1          

Sestavine za približno 8 koščkov mila:

1 kos Marseillskega mila 300 g

7 žlic kristaliziranega medu

250 g neprečiščenega sladkorja iz sladkornega trsa

150 ml konjaka ali brandyja

 

 1. Marseillsko milo naribamo na kosmiče, te damo v posodo iz nerjavečega jekla ali emajlirano posodo skupaj z ostalimi sestavinami, kuhamo 15 minut nad soparo in vsake toliko rahlo premeđamo.
 2. Če ostanejo grudvice po kuhanju le te čisto počasi zmiksamo s paličnim mešalnikom, v nasprotnem primeru se bo preveč penilo.
 3. Posode ali kalupe potresemo s smukcem (otroškim pudrom), nato prelijemo v njih skuhano mešanico. Ko se strdi, ga odstranimo iz kalupov ali po potrebi razrežemo na željene dimenzije
 4. Položimo  koščke mila na bel papir in jih pustimo nekaj dni, da se počasi osušijo, vendar morajo biti daleč od grelnih teles. Večkrat jih obrnemo, da se enakomerno posušijo.

Kako ga uporabljamo?

Uporabljamo ga kot vsako drugo milo, za umivanje las: utiramo ga v mokre lase dokler se ne spenijo (traja kar nekaj časa), vsake toliko časa dodamo nekoliko vode, da pospešimo penjenje, nato lase izplaknemo s toplo vodo. V  zadnje izpiranje v približno liter vode vlijemo kozarček jabolčnega ali drugega kisa ali pa uporabimo že narejen balzam. Milo je zelo pripravno za uporabo na potovanjih, ker ga lahko uporabimo za različne namene in tudi zato, ker je kompaktno in lahko.

 


 

 

Milo je lahko tudi primerno darilo. V lični embalaži je še privlačnejše:

 

 

 

Komentarji   

+5 #2 slab receptLjuba 12:03 17-12-2014
Hvala za opozorilo, pri naslovu je bila tiskarska napaka, drugače je pa meni recept popolnoma jasen, včasih je dobro prebrat cel prispevek ne samo naslov!
-2 #1 Slab oz. pomanjkljiv receptkatja 13:19 07-12-2014
Pozdravljeni.
Vaš recept je dobrodošel, ampak kaj za en recept je to - brez količin??!! Koliko pepela naj uporabim - 1 kg, 10 kg???? koliko olivnega olja? kaj je odopomarančno milo??? najbrž gre za šlamparijo pri pisanju. kakšen škrob? koruzni? dišava ni naravna!! tako da ... to so eterična olja.

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login