Freska (iz italijanščine al fresco, na sveže) je oblika slikarstva, pri kateri se barve nanesejo na svež omet, s katerim se neizbrisno zlijejo in slika ostane na zidu.

Za nastanek prave freske je potreben svež omet. Najprej se na steno nanese grob omet iz peska in žganega apna in potem še fini omet, ki je sestavljen iz kremenčevega peska in apna. Na svež omet se slika s pigmenti in apneno vodo. Freska Mrtvaški ples v Hrastovljah na Primorskem je ena izmed najznamenitejših fresk v Sloveniji in je upodobitev misli, da smo ljudje, ne glede na stan in poklic, pred smrtjo vsi enaki. (wikipedija).

Enostavna freska s slanim testom in odtisom

ker1

Spomin na kratek izlet lahko trajno vtisnemo.

Potrebujemo:

Rastlino, ki jo želimo odtisniti
valjar
Slano testo
prtiček
čopiče, krtačo ali gobo
akrilne barve

ker2

Na delovni plošči razvaljamo slano testo (recept), ali kako drugo modelirno maso, ki se lahko suši na zraku, na površino položimo moker prtiček, ni potrebno, da se trudimo s pravilno obliko valjanega materiala, še bolje je, če je nekoliko razgibano, testo naj bo cel čas vlažno zato ga vsake toliko popršimo z razpršilcem, ali pogladimo z mokrimi rokami.

ker3

Izberemo rastline z debelimi stebli in mesnatimi listi (rezultat bo boljši, ker bomo tako dobili globoko teksturo), navlažimo rastlino in jo položimo na maso ter jo z valjarjem večkrat povaljamo, najprej narahlo, postopoma povečujemo pritisk.

ker4

Naredimo luknje ob robovih, da bomo lahko sliko vstavili v okvir iz vej.

ker-5

 

Ko se materijal posuši izdelek đe poslikamo, lahko z akrilnimi barvami lepo izrišemo npr. Cvet in deblo, lahko pa stvar poenostavimo in nanesem barvo neenakomerno z gobico. Sliko uokvirimo in izdelek je nared!

ker6

ker7

vir

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login