Kazalo člankov

 

Potrebujemo oranžno in rumeno modelirno maso (v enakem razmerju) in belo in oranžno, naredmo nemoten prehod od rumene do oranžne (dobra navodila so na http://www.polymerclaycentral.com/poleigh/skinner.html )

f1

f2

f3

FIMO

Za velike in male umetnike…

FIMO je vsestranska modelirna masa, ki je preprosta za uporabo (delo z njo je podobno delu s plastelinom) in se lahko utrdi v vsaki domaèi kuhinjski peèici pri temperaturi 130° C. Èas utrjevanja je približno 30 minut.

Utrjeni izdelki so popolnoma obstojni – podobni so izdelkom iz kakovostne plastiène mase.

Iz modelirne mase FIMO lahko izdelate èudovit unikaten nakit (broške, uhane, obeske, sponke za lase, igle za kravate...) ali pa razne okraske, drobne dekorativne predmete... S pomoèjo Vaše domišljije so možnosti brezmejne.

Zaradi preprostega načina oblikovanja si lahko prav vsak izdela uporabne okrasne predmete po svojem okusu. Izbirate lahko med modelirnima masama FIMO CLASSIC in FIMO SOFT. FIMO CLASSIC Zgodovina modelirne mase, ki jo danes poznamo kot FIMO CLASSIC, sega v leto 1939. V obliki, ki jo poznamo danes, pa se je FIMO prviè pojavil na trgu leta 1964. Skozi desetletja preizkušana kakovost omogoča filigransko natanènost pri dodelavi detajlov in tudi popolno obstojnost najdrobnejših detajlov izdelka pri utrjevanju v peèici. Uporabo modelirne mase FIMO CLASSIC priporoèamo predvsem zahtevnim, srednje izkušenim in izkušenim uporabnikom.

Modelirna masa FIMO CLASSIC je na voljo v 24 optimalno izbranih barvah, ki omogoèajo mešanje poljubnih novih barv. FIMO SOFT Modelirno maso FIMO SOFT so razvili konec leta 1998 in je za razliko od modelirne mase FIMO CLASSIC bistveno mehkejša in zato takoj pripravljena za uporabo. Kljub svoji osnovni mehkobi tudi modelirna masa FIMO SOFT omogoèa dodelavo detajlov in zagotavlja obstojnost izdelka pri utrjevanju v pečici. Uporabo modelirne mase FIMO SOFT priporočamo manj izkušenim in srednje izkušenim uporabnikom. Modelirna masa FIMO SOFT je na voljo v 48 barvah, ki se med seboj lahko poljubno mešajo. Modelirna masa FIMO je izdelana v skladu z Evropskim standardom za varnost igrač (EN 71, poglavje 5). DELO Z MODELIRNO MASO FIMO JE ZARES PREPROSTO

z mešanjem osnovnih barv lahko dosežete poljuben odtenek vse barve modelirne mase FIMO CLASSIC se lahko poljubno mešajo in kombinirajo z vsemi barvami modelirne mase FIMO SOFT neutrjen FIMO lahko znova in znova pregnetete in preoblikujete.

FIMO hranite pri sobni temperaturi v polivinilasti vrečki, alu foliji ali zaprti posodi. Ne hranite ga na odprtem mestu ali v stiroporu izdelki iz mase FIMO postanejo trajni s preprostim utrjevanjem v domči pečici pri temperaturi 130° C. Utrjevanje naj traja 30 minut utrjen FIMO lahko rezljate, žagate, režete in barvate. Že utrjenemu izdelku se lahko doda neutrjen FIMO in se ponovno utrdi (samo v primeru, da izdelek še ni bil barvan ali lakiran) NAVODILA ZA UPORABO Vsa navodila za uporabo modelirnih mas FIMO CLASSIC in FIMO SOFT so popolnoma enaka.

GNETENJE Da boste izdelek lahko uspešno oblikovali, morate FIMO najprej dobro pregnesti, da postane dovolj mehak za oblikovanje (velja za FIMO CLASSIC, èeprav priporoèamo, da pred uporabo pregnetete tudi FIMO SOFT). Lažje gnetete manjše kose. Če potrebujete veèji kos mase FIMO, ga boste lažje pregnetli po delih. MEŠANJE Z mešanjem razliènih barv lahko dosežete poljuben odtenek ali poseben videz. Da bo mešanje lažje in bolj

predvidljivo, je vsak blok modelirne mase FIMO razdeljen na 8 delov. Èe skupaj pregnetete veè dolgih ozkih trakov razliènih barv, dobite vzorec podoben marmorju. To tehniko lahko uporabite tudi za imitiranje razliènih poldragih kamnov.

MODELIRANJE Ko FIMO pregnetete, ga oblikujte v želeno obliko. Detajle lahko dodelate z uporabo razliènih pripomoèkov, kot so modelirke, noži, lopatice, šivanke…Kadar oblikujete visok, ozek ali na vrhu težak izdelek, je priporoèljivo, da vdelate nosilec iz lesa ali žice, ki prepreèi deformacijo izdelka med utrjevanjem. Pred utrjevanjem lahko izdelek dodatno obarvate z barvnimi prahovi FIMO (barvanja z barvami pred utrjevanjem ne priporočamo).

UTRJEVANJE Za utrjevanje mase FIMO je primerna vsaka domača kuhinjska pečica. Segrejte jo na 130° C. Za kontrolo temperature v pečici uporabljajte gospodinjski (npr. bimetalni) termometer – ne uporabljajte steklenih termometrov. Izdelek iz mase FIMO postavite na plošèo iz aluminija ali stekla in vse skupaj položite v peèico. Proces utrjevanja traja 20 do 30 minut, odvisno od velikosti in debeline izdelka. Izdelek iz modelirne mase FIMO doseže polno trdnost šele, ko se popolnoma ohladi.

LEPLJENJE Če je potrebno, utrjene dele izdelka zlepite s kakovostnim lepilom. Če želite prilepiti kovinske dele, uporabite dvokomponentno ali sekundno lepilo.

LAKIRANJE Če izdelek prelakirate z lakom FIMO, bo dobil sijaj, barve pa bodo bolj izrazite. 

TEHNIKE OBLIKOVANJA Posebne učnke lahko dosežete z različnimi preprostimi, izvirnimi tehnikami oblikovanja. Plošèat kos mase FIMO lahko pokrijete s čipko in nato vse skupaj prevaljajte. Lahko uporabite tudi tkanino, cedilo, suh list rastline, ščetko... Vtisnjene strukture ohranijo obliko tudi po utrjevanju.

NAPOTKI ZA VARNO DELO

OPOZORILO

Modelirna masa FIMO ni primerna za otroke, mlajše od 8 let. Tudi starejši otroci naj jo uporabljajo pod nadzorom odraslih.

POMEMBNO

Pred prièetkom dela pazljivo preberite navodila za uporabo. Med delom jim sledite. Navodila shranite, saj so koristen vir informacij.

SESTAVA IZDELKA

Modelirna masa FIMO je izdelana iz PVC-ja in mehčala (estri ftalne kisline in alkohola z nerazvejano alifatsko verigo (s 6 C-atomov ali več)).

NASVETI ZA ODRASLO OSEBO, KI BO NADZOROVALA UPORABO IZDELKA

Modelirna masa FIMO ni primerna za otroke, mlajše od 8 let. Pazljivo preberite navodila za uporabo, varnostne napotke in informacije za nudenje prve pomoèi. Pri delu jim sledite. Navodila shranite, saj so koristen vir informacij. Odrasla oseba, ki bo nadzorovala uporabo

izdelka, se mora o opozorilih, varnostnih napotkih in možnih nevarnostih pogovoriti z otrokom oz. otroki pred pričetkom dela. Po končanem delu je potrebno očistiti delovni prostor. Neutrjene modelirne mase FIMO ne puščajte na lakiranih ali plastičnih površinah – možne so poškodbe površine.

VARNOSTNI NAPOTKI

Modelirne mase FIMO ne dajajte v usta. Med utrjevanjem pazite, da ne presežete temperature 130° C, ob prekoraèitvi lahko nastanejo škodljivi plini. Ne prekoračite časa utrjevanja, ki je lahko najveè 30 minut. Proces utrjevanja modelirne mase FIMO ni del igre, zato naj ga izvaja odrasla oseba. Za kontrolo temperature v pečici uporabljajte gospodinjski (npr. bimetalni) termometer – ne uporabljajte steklenih termometrov. Za utrjevanje ne uporabljajte mikrovalovnih pečic. Otroci, mlajši od 8 let, in živali naj ne vstopajo v delovni prostor. Modelirno maso hranite na mestu, ki ni dosegljivo mlajšim otrokom. Po konèanem delu oèistite vse pripomočke in umijte roke. V delovnem prostoru ne jejte, pijte ali kadite. INFORMACIJE ZA NUDENJE PRVE POMOÈI

V primeru, èe bi prišlo do prekoraèitve najvišje dovoljene temperature utrjevanja in posledièno vdihavanja strupenih plinov, ponesrečenca prenesite na svež zrak in takoj poišèite zdravniško pomoč. Zdravniku pokažite tudi material in vso embalažo.

ODLAGANJE MED ODPADKE Ostanke modelirne mase FIMO lahko odložite med ostale gospodinjske odpadke. Želimo Vam veliko veselja in uspeha pri delu!

STAEDTLER, Nuremberg, Nemèija

ANTUS, d.o.o. JESENICE

T: 04 586 51 30, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., W: antus.si

a1

c1

c2

fi4

fi5

fi6

fi7

fi8

fi9

fi10

fi11

fi12

fi13

fi14

fi15

fi16

fi17

fi18

fi19

fi20

fi21

k1

k2

m1

m2

m3

m4

m5

m6

m7

m8

m9

m10

m11

m12

m13

m14

m15

m16

m17

m18

n1

n2

n3

n4

n5

s1

s2

s3

s4

s5

s6

s7

s8

s9

s10

s11

s12

u1

u2

u3

u4

u5

u6

u7

u8

u9

u10

 

 

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login