Potrebujete:
pomarancno milo
- pepel
- olivno olje
- 50 gramov škroba
- dva lonca
- vedro
- eno posodo
- čist belo krpo
- dišave po želji (vanilija, pomaramča, sivka.....)
Postopek: Prvi korak je izdelava luga, ki je osnova za izdelavo tega mila. Vzamemo lonec, stresemo vanj 1 kg pepela in dodmo 5 litrov vode, seveda so lahko količine tudi manjše ali večje vendar naj bodo vedno v sorazmerju 1:5 (pepel/voda), mešanico kuhamo na počasnem ognju približno dve uri. Ko je mešanica skuhana jo je potrebno filtrirati, vedro pokrijemo s krpo in vlijemo na to mešanico, ki smo jo skuhali, Tekočina odteče v vedro, nečistoče ostanejo na krpi. Tako dobimo lug, ki je že sam po sebi odličen detergent, da bi izdelali milo je pa potreben še kak korak.
Prelijemo lug v pososdo, v vedru ga pustimo približno ½ litra, lugu v vedru dodamo 50 g škroba. V drugi posodi segrejemo 750 g olivnega olja do nekje 25-30 stopinj C, počasi dodajajmo lug (tisti brez škroba) naprej segrevamo in mešamo. Ko porabimo ves lug dodamo še lug s škrobom iz vedra in naprej mešmo še kako minuto. Temu lahko dodamo dišave po želji. Tekoče milo lahko prelijemo v nekoliko bolj plitve posode ali kalupe in ga pustimo zoreti najmanj 2 tedna.
Komentarji
Vaš recept je dobrodošel, ampak kaj za en recept je to - brez količin??!! Koliko pepela naj uporabim - 1 kg, 10 kg???? koliko olivnega olja? kaj je odopomarančno milo??? najbrž gre za šlamparijo pri pisanju. kakšen škrob? koruzni? dišava ni naravna!! tako da ... to so eterična olja.
RSS kanal za komentarje tega sporočila.